#Ingrediente:
-3 ouă...
-300 grame de făină
-300 ml de lapte
-250-300 m. de apă minerală
-3 linguri de unt topit (opțional)
-1 praf de sare
-opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust
-1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
- 50 de ml. de ulei pentru prăjit
-apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
-3 ouă...
-300 grame de făină
-300 ml de lapte
-250-300 m. de apă minerală
-3 linguri de unt topit (opțional)
-1 praf de sare
-opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust
-1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
- 50 de ml. de ulei pentru prăjit
-apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
#Mod_preparare:
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veti obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie si le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn.
Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine, când compoziția începe să fie greu de amestecat, începeți să adăugați treptat lichide. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic . În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.
Încingeți apoi bine o tigaie, ungeți suprafața cu ulei și ținând tigaia ridicată de pe foc în mâna stângă, turnați cu polonicul sau cu o cană aluatul de clătite în tigaia bine încinsă în timp ce cu stânga rotiți tigaia astfel încât aluatul să alunece pe toata suprafața, formând un strat uniform. Așezați înapoi tigaia deasupra focului, care trebuie să fie potrivit.
Când suprafața vizibilă a aluatului își pierde luciul și devine opac, iar marginile clătitei încep să devină aurii, e semn că trebuie întoarsă clătita pe partea cealaltă. Acestea se întorc cu o spatulă de lemn sau se pot arunca în sus cu tigaia, răsucindu-se în aer. După ce s-au prăjit toate clătitele acestea se vor unge cu gem,dulceata sau miere, iar apoi se pot rula.
Pofta buna!
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veti obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie si le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn.
Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine, când compoziția începe să fie greu de amestecat, începeți să adăugați treptat lichide. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic . În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.
Încingeți apoi bine o tigaie, ungeți suprafața cu ulei și ținând tigaia ridicată de pe foc în mâna stângă, turnați cu polonicul sau cu o cană aluatul de clătite în tigaia bine încinsă în timp ce cu stânga rotiți tigaia astfel încât aluatul să alunece pe toata suprafața, formând un strat uniform. Așezați înapoi tigaia deasupra focului, care trebuie să fie potrivit.
Când suprafața vizibilă a aluatului își pierde luciul și devine opac, iar marginile clătitei încep să devină aurii, e semn că trebuie întoarsă clătita pe partea cealaltă. Acestea se întorc cu o spatulă de lemn sau se pot arunca în sus cu tigaia, răsucindu-se în aer. După ce s-au prăjit toate clătitele acestea se vor unge cu gem,dulceata sau miere, iar apoi se pot rula.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu