Fasole batuta/facaluita cu ceapa si usturoi!

#Ingrediente:

-500 gr fasole boabe uscata
-5 cepe,doua la fiert si 3 (pentru "prajeala" de de-asupra)
- o felie de telina
-2 morcovi
-aproximativ 200 ml ulei
-5 catei de usturoi
-2-3 linguri de bulion
-sare dupa gust,optional si un praf de piper




#Mod de preparare:

Spalam fasolea si o punem in apa rece,de seara pana dimineata.
Dimineata aruncam apa in care a stat fasolea peste noapte,punem fasolea in alta apa rece curata,cat sa o acopere si o punem la fiert,cu o lingurita rasa de sare.
In acelasi timp,punem intr-o alta oala apa la fiert,ca sa o avem gata fierbinte cand schimbam prima apa la fasole.
Din momentul in care fasolea incepe sa fiarba,o lasam cam 10-15 minute,apoi aruncam apa si punem peste ea apa gata fierbinte.
Mai facem aceasta operatie inca o data,apoi punem fasolea in apa finala unde adaugam si morcovii intregi,curatati de coaja si spalati bine.
Acum punem la fiert cu fasolea, telina si 2 cepe curatate de coaja, intregi pe care le vom scoate la final.
La fiert puteti adauga si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu,pentru a evita neplacerile ulterioare provocate de fasole in general. :))
Adaugam si o lingurita rasa de sare si lasam sa fiarba pana cand toate legumele sunt fierte si ca a inceput sa se "sparga" bobul de fasole.
Dureaza aproximativ 1 ora si jumatate la foc mic dar e bine sa verificam.
Cand legumele sunt fierte,scoatem cepele (eu le arunc).Punem fasolea morcovii si telina intr-o sita mare pana se scurge toata apa.Luam un bol  mare, punem legumele fierte si le pisam cu o presa pentru facut piure pana se fac pasta,sau puteti folosi un blender vertical.
Adaugam sare dupa gust,turnam ulei in fir subtire si amestecam cu o lingura de lemn.
Separat pisam usturoiul si il adaugam in pasta obtinuta dupa care amestecam bine.
Taiem cele 3 cepe ramase si le punem la calit intr-o tigaie, cu 2-3 linguri de ulei.
Cand ceapa devine sticloasa, adaugam bulionul si amestecam rapid pana totul se omogenizeaza,apoi oprim focul.
Aranjam fasolea "batuta/frecata'' in forma dorita si punem peste ea ceapa calita.
Fasolea este foarte buna rece si putem servi cu muraturi la alegere!
Va dorim pofta buna!
           By Florentin Petre

Daca ti-a placut,distribuie si prietenilor!

Comentarii